1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
31 березня 2014

Про конкурс

Оцінити
(4 голоси)

Презентація Всеукраїнського конкурсу молодої української поезії та авторської пісні імені Марини Брацило «Хортицькі дзвони» напередодні ювілею Великого Кобзаря - не випадкова подія. Історія функціонування в ЗНУ (колишньому педінституті та педуніверситеті) філологічного факультету, який готує фахівців з української мови та літератури, незабаром сягне століття. Свій фах студенти вибирають свідомо і гідно несуть по життю звання українського філолога. Десятки випускників ЗНУ стали відомими літераторами, ввійшовши в історію вітчизняної української літератури, витоки якої йдуть від творчого доробку Тараса Григоровича Шевченка. Запорізька поетична школа добре відома як в Україні, так і поза її межами. Адже саме тут розкрився талант відомих майстрів художнього слова, старійшин запорізької поезії Василя Лісняка, Василя Діденка, Петра Ребра, Миколи Лиходіда, Григорія Лютого, Олександра Стешенка, Олександра Абліцова, Олександра Шостака, Анатолія Рекубрацького, Володимира Чубенка, інших відомих запорізьких письменників, і в тому числі молодої української поетеси, пісняра Марини Брацило.

Поетеса та пісняр Марина Брацило займає особливе місце в плеяді запорізького письменства. ЇЇ перші поетичні спроби прийшлися вже на раннє дитинство, а в 14 років з’явилися перші публікації у місцевих ЗМІ. На другому курсі університету 19-річну Марину було прийнято до Спілки письменників України ( і на сьогодні це її досягнення нікому не вдалося повторити). У 23 роки її було включено Біографічним інститутом США до номінації «Жінка року», до Міжнародного словника видатних особистостей, до «Енциклопедії сучасної України». За її короткого, але яскравого життя, Марина видала шість поетичних збірок та написала близько 100 пісень. Вона була також автором низки поетичних добірок у вітчизняній періодиці, частину цього творчого доробку поетеса встигла за життя оприлюднити на своєму авторському сайті, (www.bratsylo.com.ua).

Марина сприяла розвитку рідного поетичного слова як член журі Всеукраїнського фестивалю живої поезії «Молоде вино», вела продовж ряду років поетичні вечори в літературній вітальні видавництва «Смолоскип». Талант нашої землячки був свого часу поцінований відзнаками багатьох конкурсів та фестивалів.

Ось лише частина того, що свого часу писали про неї:

Роман Кудлик, поет, головний редактор журналу «Дзвін»:

«Такі вірші могла написати тільки українка – степовичка, закохана у свій рідний край, у якому виростала з дитинства».

І в підтверждення колеги свою оцінку додає Василь Плющ, головний редактор газети «Літературна Україна»:

«Поезія Марини Брацило - це «джерельно чистий поетичний струмінь, свіжість і розкутість думки, а ще глибоко сучасна тематика».

Поетичний старійшина Запорізького краю Петро Павлович Ребро, на зорі 90-х років ХХ ст., очолюючи Запорізьку обласну організаціу Національної спілки письменників України, так визначав молодий паросток Маринчиного слова:

«Марина то по-дитячому наївна, то по-дорослому мудра, вона то традиційна, а то модерна, то «полинева», а то урбаністична, то гордо-незалежна, а то ніжно-інтимна.»

«Бунтом – вагомим і сильним нам видається книжка віршів Марини «Мелодія вічних прощань». Це направду інтимна лірика – зболена і пережита. Авторка вривається в чоловічу свідомість зі стилетом своєї правди і шматує традиційне уявлення про жінку». - Роман Кухарук, Президент Центру «Свобода слова».

Після того, як Україна втратила свою талановиту поетесу, наукова та творча громадськість краю, з огляду на своєрідність її поетичного та пісенного доробку, відчула потребу використання її життєвого досвіду, як прикладу для наслідування творчою молоддю. Раннє становлення поетеси як творчої особистості, яскравий талант, служіння рідному українському слову – це саме те, що має на меті пропагувати Всеукраїнський конкурс молодої української поезії та української авторської пісні імені Марини Брацило «Хортицькі дзвони» і який щорічно буде проходити в Запорізькому національному університеті.

Ніша, яку визначено конкурсом, в Україні довгі роки залишалася незаповненою. Як показує життя, талант людини проявляється вже в дитинстві, і від того, як рано розкриється творче обдарування, залежить її подальша доля. Цим конкурсом організатори наголошують на необхідності сприяння прояву творчого потенціалу змолоду, як це показав життєвий приклад поетеси Марини Брацило. Її шлях у літературі - дійсно гарний приклад для наслідування, бо її творчість не лише високохудожня, вона всотала величезну любов до нашого козацького краю і цією любов’ю поетеса ділилася з усім світом.

Відтепер усі розпорошені по Україні молоді поетичні обдарування знайдуть під дахом конкурсу гідне місце для поціновування свого творчого доробку та його популяризації. Організатори також подбають про те, щоб вони змогли ознайомитися з творчістю провідних запорізьких поетів та авторів-виконавців. А ще, творча молодь, яка завітає до Запоріжжя, матиме змогу ознайомитися з найбільш яскравими історико-культурними цікавинками, які додають запорізькому краю слави духовної столиці України.