07 грудня 2015

У ЗНУ вдруге нагородили кращих молодих поетів та виконавців України - учасників конкурсу «Хортицькі дзвони»

Друк

4 грудня в Запорізькому національному університеті відбулася урочиста церемонія з підбиття підсумків та нагородження переможців і дипломантів ІІ Всеукраїнського конкурсу молодої української поезії та української авторської пісні імені Марини Брацило «Хортицькі дзвони». Про актуальність і важливість цього мистецького змагання для молодих митців свідчить той факт, що цього року помітно зросла кількість його учасників та розширилась географія конкурсу: у ньому взяли участь понад 40 поетів і бардів із 15 областей нашої країни. Також організатори заходу – науковці ЗНУ, члени журі – представники мистецьких кіл Запоріжжя та Києва, батьки Марини, Людмила й Анатолій Брацило, відзначили, що цього разу значно зріс рівень творчих робіт конкурсантів. Тим приємніше, що серед переможців змагань були й випускники нашого вишу Микола Білик та Ксенія Шпак.

Загалом, для учасників конкурсу, що завітали на церемонію нагородження, цей день видався дуже насиченим та цікавим. Розпочався він з екскурсії на о. Хортицю, під час якої молодим митцям нагадали, що цей острів – не лише символ Запорізького краю. Він став особливим місцем для Марини Брацило, надихаючи письменницю на написання її найвідоміших творів. Учасникам конкурсу розповіли про стрімкий поетичний злет Марини, яка вже в 19 років, навчаюсь на філологічному факультеті нашого вишу, стала членом Національної спілки письменників України. Згадали і про її постійну підтримку молодих поетичних обдарувань, й відзначили, що організатори конкурсу, допомагаючи молоді розкривати творчий потенціал, продовжують справу Марини Брацило.

Потім відбулися майстер-класи для цьогорічних переможців від членів висококваліфікованого журі конкурсу. Із молодими поетами спілкувалися голова журі, відомий київський поет, прозаїк, критик, перекладач Іван Андрусяк та його заступниця, знана запорізька поетеса Любов Геньба. Крім того, в заході взяли участь переможці та учасники минулорічного конкурсу «Хортицькі дзвони» - постійні відвідувачі літературної студії імені Марини Бацило, що вже майже рік діє на базі нашого університету.

Іван Андрусяк, коментуючи перебіг майстер-класу, відзначив, що його порадував як високий рівень поетичної майстерності цьогорічних конкурсантів, так і помітний творчий прогрес тих, хто підіймався на сцену як переможець «Хортицьких дзвонів» минулого року. «На мою думку, це переконливо свідчить про те, що організатори конкурсу змогли виконати найважливіше завдання, яке поставили перед собою: допомагати творчій молоді розвивати поетичні здібності, давати молодим талантам крила», - зазначив він.

На авторів-виконавців, які брали участь у конкурсі, чекав майстер-клас від членів журі – відомого запорізького композитора та співака, лауреата численних престижних мистецьких конкурсів Анатолія Сердюка та художнього керівника Театру поетичної пісні Олени Алексєєвої.

Ще одним важливим етапом підбиття підсумків цьогорічного конкурсу стала передача до фонду Наукової бібліотеки ЗНУ колекції книг Марини Брацило – близько 100 примірників, серед них багато унікальних, із дарчими надписами колег і друзів, відомих прозаїків, поетів, публіцистів. Директор бібліотеки Валентина Герасимова від усього серця подякувала мамі Марини Людмилі Федорівні за безцінний дар та запевнила, що всі охочі зможуть ознайомитися з цими книгами у читальному залі. Також Валентина Олександрівна згадала, що Марина Бацило завжди охоче поверталася до рідного вишу, проводила тут презентації всіх своїх збірок, дарувала книжки бібліотеці, аби з ними змогли ознайомитись усі шанувальники її поезії.

Завершився заключний захід конкурсу «Хортицькі дзвони-2015» урочистою церемонією нагородження його лауреатів та дипломантів. На початку свята його почесний гість, проректор з наукової роботи ЗНУ Геннадій Васильчик відзначив, що радіє з того, що вже вдруге присутній на підбитті підсумків цього творчого змагання. Також Геннадій Миколайович запевнив: «Я пишаюся тим, що такий неординарний конкурс проходить у стінах Запорізького національного університету. Сьогодні ми вшановуємо не лише тих, хто здобув заслужену перемогу, але й нашу випускницю, відому письменницю Марину Брацило. Сподіваюся, що цьогорічні переможці – молоді письменники й автори-виконавці – гідно продовжать її справу, розвиваючи та примножуючи культуру України. А ще, я хочу від імені ректорату подякувати організаторам конкурсу й побажати йому подальшого процвітання». До цього привітання також приєдналася декан філологічного факультету Тамара Хом’як, побажавши учасникам конкурсу нових творчих злетів та успіхів.

Ведучі заходу - студенти факультету соціальної педагогіки та психології Євген Пономарьов і Дар’я Чебаненко – нагадали присутнім, що в ЗНУ вже склалася гарна традиція: на початку всіх заходів, присвячених вшануванню пам’яті Марини Брацило, лунають її проникливі ліричні твори. Не стало винятком і це свято: студенти факультету соціальної педагогіки та психології (спеціальності «Театральне мистецтво») Катерина Заплавна, Юлія Епіфанова й Олег Абакуменко продекламували вірші поетеси. Також створенню творчої атмосфери вечора сприяли натхненні виступи запорізької вокалісти Ганни Гайдук і лауреата минулорічного конкурсу в номінації «Авторська пісня», студентки Запорізького музичного училища імені Платона Майбороди Ольги Чикалової.

Крім того, під час заходу його учасники започаткували ще одну традицію: минулорічні переможниці конкурсу Ліна Біла, Ірина Сажинська й Аліна Чілій привітали цьогорічних лауреатів і дипломантів «Хортицьких дзвонів», передали їм творчу естафету, а також подарували присутнім на заході свої поезії.

Голова журі конкурсу Іван Андрусяк відзначив, що цього року, як і попереднього, нікому не стали присуджувати 1 місце в номінації «Поезія». А от 2 місце посіли відразу дві учасниці конкурсу: студентка Інституту філології Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Олена Бодасюк, яка, на жаль, не змогла завітати на церемонію нагородження, та працівник Запорізької обласної бібліотеки для юнацтва, яка переїхала до нашого міста з Луганська, Олена Ольшанська. Крім того, Олені Бодасюк присудили спецприз за патріотичні мотиви в поезії – відзнаку, на яку вже традиційно номінує конкурсантів Національний заповідник «Хортиця».

Заступниця голови журі «Хортицьких дзвонів», відома поетеса з Гуляйполя Любов Геньба оголосила імена тих молодих поетів, які посіли 3 місце, серед інших вона назвала випускницю ЗНУ, яка зараз працює бібліотекарем у Львові, Ксенію Шпак.

У номінації «Авторська пісня» кращим визнали ще одного випускника нашого університету, нині - вихователя та керівника студії Запорізького січового колегіуму Миколу Білика. Крім того, член журі конкурсу, художній керівник Театру поетичної пісні Олена Алексєєва вручила Миколі ще одну нагороду – спеціальний приз за написання пісні «Наші хлопчики» на слова Марини Брацило.

Заслужений працівник культури України (м. Запоріжжя) Володимир Артем’єв вручив Почесну грамоту та приз молодому виконавцю, що виборов 2 місце, - студенту Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенка-Карого Василю Похильченку.

Композитор та співак Анатолій Сердюк привітав із перемогою учасницю номінації, яка посіла 3 місце, - викладача Запорізької школи мистецтв №1 Каріну Бойко.

Крім того, спеціальний приз Запорізького відділення Союзу Українок «Роксолана» за висвітлення теми родинних цінностей у поезії отримала від заступника голови Союзу українок Запоріжжя Галини Павлів студентка Київського Національного технічного університету Марія Тимчук.

Наприкінці заходу заступник голови оргкомітету Всеукраїнського конкурсу молодої української поезії та української авторської пісні імені Марини Брацило «Хортицькі дзвони», завідувача кафедри українознавства Ольга Стадніченко від імені всіх учасників свята подякувала батькам Марини Брацило – Людмилі Федорівні й Анатолію Григоровичу – за їхню невтомну працю та великі зусилля, які вони докладають не лише задля популяризації творчості своєї талановитої доньки, але й для допомоги молодим митцям у розкритті їхнього творчого потенціалу. Ці щирі слова супроводжувались гучними оплесками всіх присутніх.

Крім того, Ольга Олександрівна запросила всіх переможців та учасників конкурсу, а також всіх, хто бажає розвити свої поетичні здібності, взяти учать роботі літературної студії ім. Марини Брацило, що діє на базі нашого університету. Крім того, вона нагадала, що, за положенням конкурсу «Хортицькі дзвони», й у наступному році прийом робіт розпочнеться на початку березня – у Шевченківські дні, а його підсумки підіб’ють на початку грудня, до дня народження Марини Брацило.

Під час свята у виконанні як знаних митців, так і молодих письменників та піснярів-початківців лунали поетичні рядки та пісні Марини, а завершився вечір цитатою з відомого вірша поетеси:

«От і все. Моя мова дзвінка і проста,

наче крик джерела, що народжує воду…

Тільки й є, що співучі вуста

і свобода».

Учасники заходу висловили сподівання зустрітися за рік, під час підбиття підсумків чергового, третього, конкурсу молодої української поезії та української авторської пісні «Хортицькі дзвони».

Таміла Тарасенко

Університет, філологічний факультет, творчий вечір, конкурс «Хортицькі дзвони»

Повернутись нагору