1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
20 листопада 2019

Поезію Марини Брацило в сучасному літературознавчому і культурологічному дискурсі вивчали учасники засідання круглого столу в ЗНУ

У рамках конференції «Запорожжя в гуманітарному дискурсі», що проходила у ЗНУ 14 листопада, відбулося засідання круглого столу на тему «Поезія Марини Брацило в сучасному літературознавчому і культурологічному дискурсі».

Від імені організаторів конференції учасників засідання круглого столу, серед яких були студенти та магістранти філологічного факультету ЗНУ й інших ЗВО Запоріжжя, викладачі та літературознавці, громадські діячі, рідні та друзі Марини Брацило, привітали модератор заходу – завідувач кафедри українознавства Ольга Стадніченко, а також мати поетеси Людмила Брацило. Ольга Олександрівна нагадала присутнім, що з видатним ім’ям цієї молодої, талановитої поетеси, випускниці ЗНУ, яка, на превеликий жаль, так рано покинула цей світ, пов’язаний цілий пласт літературного й культурного життя Запоріжжя та всієї України. Активна громадська діячка, активістка руху молодих літераторів, що сконцентрувався навколо видавництва «Смолоскип», і сьогодні надихає як багатьох поетів-початківців, так і тих, хто вивчає її чималий літературний доробок, розкриваючи нескінченні глибини її творчого таланту. Зокрема, Всеукраїнський конкурс молодої української поезії та української авторської пісні «Хортицькі дзвони» імені Марини Брацило став трампліном для цілого покоління молодих українських поетів. Про ці та інші аспекти діяльності запорізької поетеси та про нові ідеї, на які надихнула творчість Марини Брацило, йшлося у доповідях та презентаціях учасників круглого столу.

Свою наукову розвідку, що стосується осмислення образу запорозького козацтва у творчості Марини Брацило, під час засідання представила аспірантка кафедри українознавства Олена Ольшанська. Вона, зокрема, проаналізувала фактори, які, на думку авторки, надавали такої непереможної сили запорожцям: це, передусім, – рідна земля, віра, сила свого роду. Створені нею образи постають у розвитку їхньої людської особистості, виховані матір’ю на співах колискової, у якій закладені одвічні традиції свого родоводу. У сучасності цей козацький дух також залишається незмінним – він лише трансформувався. У збірці «Шовкова держава» знаходимо паралелі між історичними подіями й сьогоденням.

Про свої враження і творчі напрацювання, які народилися під час зустрічей із талановитою поетесою Мариною Брацило на музичних вечорах, розповіла присутнім художній керівник ансамблю народної пісні та побутового танцю «Оксамит» м. Запоріжжя (лауреат обласної літературно-мистецької премії імені Петра Ребра 2018 року) Лариса Купчинська. Вона згадувала про тендітну дівчину з гітарою, яку назвала «містком між поколіннями». Марина виконувала свої пісні, що западали в душу, а ще, мали неабиякий вплив на формування громадської життєвої позиції тих, хто її слухав. Ліричні поезії Марини напрочуд вдало кладуться на музику. Одну з них – «Розкажи мені сон чарівний» – колектив виконував під час виступів у м. Нарві (Естонія) на біс тричі. Розповіла гостя й про плани покласти на ноти й інші вірші талановитої поетеси. А ще, подарувала представникам філологічного факультету диск із записами творів на вірші Марини Брацило, які виконує творчий колектив «Оксамит».

Викладач кафедри дизайну Хортицької національній академії Лариса Клімова та її вихованка, студентка факультету мистецтва та дизайну Ірина Нестеренко представили аудиторії креативну дизайнерську розробку, на яку обох надихнула творчість Марини Брацило – книжку-трансформер. Вона складається із кількох трикутних модулів, кількість яких надалі може варіюватися за потреби. Дизайн оздоблення так званого арт-буку, який розробила Ірина в рамках виконання дипломної роботи, гармонійно вплітається у канву віршованих текстів: очі, що споглядають буття, геометричні фігури й кольори космічного простору, графіка друкованих рядків – усе це покликано привернути увагу читача й підсилити вплив змісту поезій зі збірки «Шовкова держава», які тут закарбовані. Реалізація ідеї викликала багато схвальних відгуків у присутніх. Крім того, пролунали пропозиції щодо призначення та цільової аудиторії таких арт-буків: вони яскраво можуть презентувати школярам поезію Марини Брацило під час вивчення иворчості письменників рідного краю, можуть бути використані у якості оригінального подарунку тощо.

Магістр філологічного факультету Ілля Менсітов представив дослідження поетичного доробку мисткині у доповіді «Потужна енергетика пісенно-поетичної творчості Марини Брацило як джерело натхнення “Хортицьких дзвонів”». До нього увійшли 7 збірок віршів («Хортицькі дзони», «Шовкова держава» та інші), а також восьма, яка була видана після її смерті, – «Я зроду тут живу», дев’ята – «Вибране» – готується до видання.
Згадували й про розквіт поетичної зірочки письменниці, її відзнаки за участь у поетичних конкурсах, членство в Національній спілці письменників України, роботу в галузі літературної критики, в редакції видавництва «Смолоскип», започаткування у 2014 конкурсу обдарованої молоді «Хортицькі дзвони» тощо. На науковому та філософському аспекті дослідження творчості Марини Брацило наголосила заступник голови оргкомітету цього конкурсу, доцент кафедри соціальної філософії та управління ЗНУ Ірина Цапліна. Вона також згадувала про розвиток молодіжного громадського руху, зібрання творчої молоді в рамках роботи «Смолоскипу» та поетичного об’єднання «Молоде вино», яким опікувалися творче подружжя Марини Брацило та Юрія Ноги, про трагічні події, пов’язані з політичними звинуваченнями та їхньою загибеллю.

Про філософський аспект творчості поетеси під час засідання також говорив студент 4 курсу філологічного факультету Олександр Смирнов. На його думку, її твори концептуально відповідають напряму екзистенціалізму Сьорена К’єркегора. На кількох прикладах поезій Марини Брацило дослідник продемонстрував, як авторка шукає ідеал краси та зміст життя, себе саму в цьому житті, розвиваючи оптимістичні й песимістичні мотиви, створюючи пророчі рядки. Усі художні засоби, які використовує поетеса, спрямовані на пошук змісту або його продукування, залежно від періодів її творчості. Отже, унікальним є не лише контент віршів, а й їхня структура, яка й надалі повинна досліджуватися науковцями. Насамкінець доповідач прочитав рядки зі свого улюбленого вірша, який належить перу Марини Брацило, – «Спокута».

Про зустрічі з Марино Брацило, про збирання та зберігання матеріалів і творів, що пов’язані з її життям та творчою діяльністю, розповіла присутнім завідувач відділу краєзнавства Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки Тетяна Палівода. Вона також запросила всіх охочих ознайомитися з творчим доробком та постаттю поетеси або дослідити певні аспекти її творчості на матеріалі цієї унікальної колекції, яка складається не тільки із художніх збірок та інших видань творів авторки, а й артефактів із сімейного архіву родини. Зустрічі, літературні вечори, екскурсії для викладачів української мови та літератури, книжкові вистави тощо – усі ці заходи проводяться з метою популяризації творчості унікальної запорізької письменниці.

Особисто від імені усієї родини учасникам зібрання насамкінець подякувала мати поетеси Людмила Брацило. Вона доклала багато зусиль для популяризації творчого доробку Марини, виступає організатором та учасницею різноманітних літературознавчих заходів. Людмила Федорівна зазначила, що на сьогодні працює й оновлюється персональний сайт Марини Брацило (http://www.bratsylo.com.ua/konkurs.html ), де можна ознайомитися із багатьма аспектами її життя і творчості.

Олена Хлистун

Новини прес-служби ЗНУ